Project 41: Werkgeversaanpak voor duurzaam werkgerelateerd reizen [RMP]
Thema: Duurzaamheid
Type project: Programma
Speerpunt: L: Stimuleren van fietsen, lopen, OV-gebruik en deelmobiliteit door fysieke- en gedragsmaatregelen
Omschrijving
Meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer is werkgerelateerd. Werkgevers kunnen een brede scala aan maatregelen nemen om hun werknemers op een duurzamere manier te laten reizen (zowel voor zakelijk reizen als voor het woon-werkverkeer). Effectief zijn bijvoorbeeld: stimuleren minder reizen door flexibel te werken, spitsmijden, dagje thuiswerken en video- conferencen en stimuleren anders reizen door aanbieden van gratis ov voor medewerkers, mobiliteitsbudget en parkeerbeleid.
a. Werkgeversaanpak gemeentelijke organisatie
Afspraak Klimaatakkoord: Overheden nemen zelf maatregelen en sluiten zich waar mogelijk direct aan (als werkgever) bij coalitie Anders Reizen (AR).
Huidige stand:
In het netwerk Anders Reizen werken grote Nederlandse werkgevers (met meer dan 1000 werknemers) samen aan de verduurzaming van hun zakelijke mobiliteit. Zij delen de ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot met 50% verminderd te hebben (t.o.v. 2016 per fte). Met behulp van 10 koplopermaatregelen en uitwisselen van ervaringen krijgen zij praktische handvatten.
IPO en VNG onderzoeken wanneer zij zich collectief kunnen aansluiten bij AR.
Vervolgactie:
De gemeenten in MH onderzoeken de mogelijkheden ook aan de slag te gaan met de 10 koplopermaatregelen en regionaal een benchmark te organiseren. De Verkeersonderneming en ODMH kunnen de uitvoering ondersteunen.
a. Werkgeversaanpak bij bedrijven
Afspraak Klimaatakkoord: Overheden betrekken (koplopers) bedrijven in regionale netwerken van werkgevers bij de uitvoering van het Klimaatakkoord en committeren zich om minimaal 80 werkgevers in 2020 en 500 werkgevers uiterlijk in 2030 te betrekken bij de doelstelling van minimaal 50 % CO₂-reductie van zakelijke mobiliteit in 2030 ten opzichte van 2016.
Huidige stand:
De Verkeersonderneming is in opdracht van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Gouda en Krimpenerwaard met een werkgeversaanpak aan de slag. Bij gemeente Zuidplas is de Verkeers Onderneming ook actief rondom de A20 werkgeversaanpak.
Vervolgactie:
De gemeenten in MH organiseren een regionale werkgeversaanpak. Hiermee kan er structureel en gericht gewerkt worden tegen een efficiëntere inzet van middelen. De Verkeersonderneming kan hier uitvoering aan geven door een eerstelijn mobiliteitsadvies aan te bieden en afspraken met werkgevers te maken (sluiten van een convenant of het tekenen van een prestatieverklaring). Een convenant MH kan ook met meerdere bedrijven worden gesloten om samenwerking tussen bedrijven te stimuleren. Om bedrijven te ondersteunen kunnen de ov- en fiets-infrastructuur bij werklocaties en bedrijventerreinen (verder) verbeteren.
b. Werkgeversaanpak toezicht
Afspraak Klimaatakkoord: Lage overheden organiseren naleving van de (in voorbereiding zijnde) normering voor werkgever.
Met de komst van de Omgevingswet (per 1 juli 2022) is het streven om een nieuwe normering voor werkgebonden personenmobiliteit in werking te laten gaan. Het besluit over deze regeling is uitgesteld tot het volgende kabinet. De regelgeving houdt in principe in dat wekgevers met meer dan 100 werknemers moeten voldoen aan een CO2-emissie norm in eerste instantie voor het zakelijk reizen en later voor het woon-werkverkeer. Werkgevers moeten aan de Omgevingsdienst rapporten over hun CO2-emissies en over het nemen van emissie-reducerende maatregelen. Omgevingsdiensten gaan namens de gemeenten (het bevoegd gezag) het toezicht en handhaving uitvoeren. De werkgevers die nog niet aan de norm voldoen, krijgen vier jaar de tijd om maatregelen te nemen die leiden tot minder zakelijke kilometers, meer gebruik van ov of fiets, of een grotere inzet van schonere voertuigen.
Actie:
De gemeente in MH ontwikkelen een gezamenlijke aanpak met de Omgevingsdienst en de Verkeersonderneming waarbij de werkgevers in eerste instantie geinformeerd en gestimuleerd worden om hun mobiliteit te verduurzamen en de normering als ‘stok achter de deur’ wordt gebruikt. Op deze manier is een goede aansluiting op het regionale werkgeversaanpak mogelijk.
Links met andere projecten
RMP
Kansrijkheid
nvt
Trekker
Thematrekker: Gemeente Gouda?
Kosteninschatting
>1.000.000
Termijn
korte termijn (<5 jr)